2009. február 27., péntek

Kukoricás hagymaleves (Kicsivirág)





4-5 fej közepes hagymát felraktok másfél liter vízben főni. Tesztek hozzá 2 húsleves kockát, 2 tejszínes camping sajtot. Amikor megfőtt a hagyma, belezúdítjátok a konzerv kukoricát, majd felöntitek 2 dl tejszínnel. Egyet rottyan és kész! A végén lehet, hogy egy pici sót el fog bírni, ez a kukoricától függ!

2009. február 26., csütörtök


Fonott kalács

3dl tej
4 evőkanál cukor
5 dkg vaj
fél teáskanál só
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő

A gépbe a hozzávalókat a fenti sorrendben berakom. Dagasztás programot (1ó50p) indítok. Amikor lejárt a program, kiveszem, és megfonom. Én 6 részre osztom és úgy fonom, de lehet hármasban is, ha valakinek csak az megy. Fonás után tejjel lekenem, és vajazott- lisztezett tepsin, 175 fokos sütőben, egy vízzel teli tál mellett 30 percig sütöm.

A tésztát kézzel is ki lehet dagasztani. Akkor a tejben az élesztőt fel kell futtatni és kb a kétszeresére kell keleszteni a tésztát.

A tésztába rakható mazsola, reszelt citromhéj, vagy akár kakaó is.

Csokis - mandulás keksz (lezsik)

- 10 dkg vaj
- 15 dkg liszt (gyúráskor lehet kell még plusz, hogy ne ragadjon)
- 10 dkg cukor
- 1 kisebb tojás
- pár csepp keserű mandula aroma (szintelen)
- fél kávéskanál szódabikarbóna

- 10 dkg apróra vágott csoki
- 5 dkg mandula (én ezt kihagytam belőle)

Késes robotgépben összedolgozzuk a csoki és a mandula kivételével a hozzávalókat úgy, hogy a tojás a végén kerüljön bele. Kiborítva egy tálba hozzáadjuk a csokit és a mandulát. Ha nagyon ragad a tészta, akkor lisztezni kell és / vagy rövid időre berakni a hűtőbe.

A kész tésztából 2 sütőpapíros tepsire egymástól kb. 4-5 cm távolságra 1-1 teáskanálnyi tésztából gyúrt gombócot teszünk, majd mindegyik gombócot az ujjainkkal óvatosan lelapítjuk, és 175 fokon 10-12 perc alatt megsütjük.

Ha kihűltek meg lehet az egyik felét mártani olvasztott csokiban.

2009. február 22., vasárnap

Fokhagymás camambert leves (kandika1-mindmegettéről lopva)

Hozzávalók: 20 dkg camembert sajt,
8dl erőleves (leveskockából)
2 gerezd fokhagyma
1 ek. liszt
1 ek. vaj
fehérbors
Elkészítés: Megforrósított vajon megpirítjuk a lisztet. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, fél percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük a levessel. Felforraljuk, majd beletesszük a nagyobb darabokra vágott camembert sajtot. Őrölt fehér borssal fűszerezzük. Felforraljuk és addig főzzük, amíg a sajt leválik a héjáról. Leszűrjük. Én a héját is összetöröm és hozzáadom, az a legfinomabb része. Rozskenyeret vagy pirított kenyérkockát kínálunk hozzá.
Kandírozott magvak (kandika1)

hozzávaló: 20dkg dió/mogyoró/mandula
20 dkg kristálycukor
1,5 dl víz
Elkészítés: a cukrot a vízzel összeforraljuk, majd mikor forr, belekeverjük a dió/mandulát. Folyamatos keverés mellett lassú tűzön addig forraljuk, amíg a víz teljesen elpárolog, először barna máz keletkezik, majd egyre nehezebb keverni (ekkor kell figyelni, le ne égjen).Addig keverjük, míg fehér máz borítja a magokat, ezt alaposan összekeverjük, majd fémtálcára borítjuk és szétoszlatjuk, ekkor szépen szétválnak.( Az edényt célszerű rögtön beáztatni, különben mehet a kukába :-) )
Raffaello golyók (kandika1)

hozzávalók: 30dkg cukor
1,5dl víz
25dkg margarin
45dkg kókusz
30dkg tejpor(nem kávékrémpor!)
20dkg mogyoró/mandula
elkészítés: a vizet és a cukrot felfőzzük, 1 margarint, 25dkg kókuszt és a tejport a langyos (lehűtött) cukros vízhez keverjük. Hűtőbe teszük, hogy teljesen lehüljön. Golyókat formázunk belőle és kókuszreszelékbe (kb. 15dkg) meghempergetjük. Minden golyó közepébe rakhatunk mogyorót vagy mandulát.

2009. február 17., kedd

Töltött Cukkini (Breki)


3 db cukkini

macisajt a natúr (lehet tégelyeset kapni, vagy a nyomós)

szeletelt bacon

lilahagyma



a cukkinit meghámozom, félbevágom, a magos részt kikanalazom, picit besózom, de tényleg picit, mert a bacon eleve sós.

a mélyedésbe benyomom a sajtot, rá lilahagyma kockára vágva, szépen betekarom a baconnal és zutty a sütőbe.


először fólia alatt párolom, pici víz kell a tepsibe, hogy a cukkini ne maradjon nyers, aztán fólia nélkül kicsit megpirítom, ennél lehet jobban, mint a képen van, csak én ilyen hókásan szeretem :)


rizzsel, burgonya pürével nagyon finom

gesztenyés muffin (Breki)


5 dkg liszt

1 kávéskanál sütőpor

3 tojás

1csipet só

10 dkg puha vaj

2evőkanál rum (aroma)

5dkg cukor

25 dkg gesztenye massza


a sütőt előmelegítjük 175 fokra

a lisztet összekeverjük a sütőporral, a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk, a puha vajat a rumot, a cukrot, és a tojássárgákat , majd a gesztenyemaszát darabokra tördelve, az egészet összedolgozzuk, belevegyítjük a sütőporos lisztetis, aztán fogunk egy fakanalat és a tésztába óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.

25 percig kell sütni, 12 db lesz belőle

(szerk.megj.: én alapból dupla adagot csinálok :) )

2009. február 13., péntek

Csíkos süti (Kicsivirág)



Hozzávalók egy közepes tepsihez (Kb. 40 darab):


A tésztához:
3 x 1,5 dl tejföl
3 x 1 tojás
3 x 1 mokkáskanál szódabikarbóna
3 x 5 evőkanál liszt
3 x 5 evőkanál kristálycukor
5 evőkanál kakaópor vagy 5 evőkanál darált mák vagy 5 evőkanál darált dió


A krémhez:
1 liter tej
8 evőkanál búzadara
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg vaj
15 dkg porcukor (az eredeti receptben 25 dkg)


A tetejére:
Néhány evőkanál darált dió.

Túrógombóc


Hozzávalók kb 12 gombóchoz:

50 dkg túró

4 tojás

15 dkg búzadara

10 dkg margarin

10 dkg zsemlemorzsa

tejföl

porcukor


A túrót összekeverjük a tojásokkal,búzadarával és egy csipet sóval,lefedjük és 1 órát pihenni hagyjuk. A masszából vizes kézzel gombócokat formálunk és forrásban lévö vízben kb. 10 percig fözzük öket. Próbaképpen kiveszünk egyet,kettévágjuk,ha a közepe már nem folyós,akkor jó. A zsemlemorzsát margarinon vagy olajon megpirítjuk,ebbe forgatjuk a kész gombócokat. A tetejére tejfölt,porcukrot teszünk. Ha megmarad le lehet fagyasztani. Én rendszeresen csinálom,gyors,Ádám és én is imádjuk.

Sport szelet(Kicsivirág)


2dl tejben olvassz fel 20dkg margarint, keverd össze 1 dl rummal, fél kiló darált keksszel, 20dkg cukorral, három ek kakaóporral, simítsd egy közepes, alufóliával bélelt tepsibe, vond be tortabevonóval, tedd a hűtőbe pár órára.

Puncs torta (Kicsivirág)


8 tojásból és 6 tojásból külön-külön piskótát sütünk.
A 6 tojásosat apró darabokra csipkedjük.
2 dl meggylébe fél dl rumot teszünk (én nem szoktam),majd 2 nagy evőkanál porcukrot és 1 evőkanál kakaót.Ebbe 1 marék meggyet apróra vágunk és beletesszük.Jól kikeverjük és az összecsipkedett piskótával vegyítjük.(Én még kevertem hozzá 4 evőkanál baracklekvárt,jobban összeállt tőle.)
A 8 tojásos piskótát kettévágjuk,vékonyan mindkét felét lekvárral megkenjük.A tölteléknek lágynak kell lennie.A tölteléket a piskótára tesszük,majd a másikat ráhelyezzük.Egy kicsit megnyomkodjuk,hogy kiszorítsuk belőle a levegőt.A tetejére a boltban kapható puncsízű cukormáz kerül. (2 csomag Dr. Oetker.)

Tonhalkrém (Banyoci)

1 konzerv tonhal vagy más olajos hal
10 dkg vaj (megolvasztani)
fél citrom leve
bors
csokor snidling vagy 1 apróra vágott fokhagyma

Az egészet összedolgozzuk,ha nem elég krémes,tehetünk bele a halról olajat.

Csodás lencseleves (Banyoci)

Hozzávalók:
2 db vöröshagyma
2 db sárgarépa
10 dkg zeller
15 dkg baconszalonna vagy füstölt kolbász
vaj
1 l húsleves(kockából is lehet)
1,5 dl vöröslencse
2 teásk. bazsalikom
feketebors
2 dl creme fraiche vagy zsíros tejföl

apróra vágott petrezselyem

Hagymát,szalonnát zsírban dinszteljük,felöntjük a húslevessel,majd bele a zöldségek és felfőzzük.
Ha félig megpuhult a zöldség,mehet bele a leöblített lencse.Készre főzzük,ízesítjük a fűszerekkel,tejföllel.

Sajtos pulykamell (htkriszta)

A pulykamellet(csirke is jó) előző este fokhagymás tejbe áztatjuk.
Másnap lecsöpögtetem,befűszerezem(só,bors,szerecsendió),és megforgatom reszelt sajtban.
Tejfölben elkeverek tojást(1 literhez 3-4 db) és egy kis sót.

Jénai tálba rétegezem:hús-reszelt sajt-tejföl.

Kis lángon 1,5-2 órán át sütöm.

Narancsos-csokis muffin (htkriszta)

30 dkg liszt
25 dkg cukor
1 cs sütőpor
4 tojás
12 dkg Ráma
1 narancs reszelt héja,és leve
1 tábla csoki(én étcsokival szoktam)

A tojásokat kikeverem a langyos vajjal,(mixerrel),bele a narancs héja+leve,majd a tojások,és a sütőporos liszt.
A végén már csak kanállal belekeverem az apróra vágott csokit.

Előmelegített sütőben 20 percig sütöm(ajtót nem szabad rányitni)

Vaniliás-túrós kalács (htkriszta)

1/2 fonott kalács(vagy egy kisebb,de lehet kifliből is,kb 5 db)
10 dkg cukor
1 vaniliáscukor
1/2 l tej
30 dkg túró
2 dkg vaj
3-4 tojás

Kalácsot feldaraboljuk,beáztatjuk a forró,vaniliás tejbe.
Tűzálló tálat kikenjük a vajjal.
A túrót+cukrot kikeverjük a tojássárgájával,hozzá a felvert tojáshabot.Tálba rétegezzük a kalácsot,túrót,tetejére massza maradjon.
Előmelegített sütőben enyhén pirosra sütjük.

(én nem süteménynek,hanem tartalmasabb leves mellé másodiknak szoktam csinálni)

Narancsos-túrós süti (Pumukli)

Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró
25 dkg rétesliszt
20 dkg vaj v. margarin
15 dkg porcukor
10 dkg mazsola
2 nagy narancs
4 dl tej
2 tojás
1 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
a süti tetejére 2 dl narancslé

A két narancsot sajnos le kell hártyázni, és kis kockákra fel kell vágni a narancs húsát. Ez a legpepecsebb munka, de utána már egyszerű!
A lisztet, a sütőport, csipetnyi sót és a porcukrot egy tálban összekeverem. Egy tepsit vastagon kikenek kb 10 dkg vajjal. A lisztes keverék felét beleszórom, majd ráteszem a krumplinyomón áttört túrót. Erre rászórom a mazsolát, a narancsot, majd rá a megmaradt lisztes keveréket. A megmaradt 10 dkg vajat apró darabokban elosztom a tetején. A 2 tojást összekeverem a tejjel, és egyenletesen ráöntöm. Előmelegített, forró sütőben először 5 percig erős lángon, majd kb 25-30 percig kis lángon sütöm. Akkor jó, ha a teteje megpirult és a beleszúrt villára nem ragad rá. Még forrón meglocsolom 2 dl narancslével.

Ferdinánd tekercs (Zsomica)

3dkg élesztőt édes langyos tejben felfuttatsz.
Összedolgozod 30 dkg liszttel,
3 tojás sárgájával,
kicsi sóval , h kb. rétestészta jellegű legyen (szálkásabb, mint a pizzatészta pl.).
Ha akarsz, tehetsz a tésztába is egy vaníliáscukrot, ezesetben kevesebbet tegyél a tejbe a végén.
Ujjnyi vastagságú téglalapra kinyújtod (én kicsit vékonyabbra szoktam), megkened 10 dkg vajjal és megszórod kis porcukorral (kb. 2 ek). Feltekered.
Másfél-két ujjnyi vastagon felvágod.
Kizsírozott tepsibe, szorosan egymás mellé teszed a csigákat, kelszted kb. fél órát.Sütőbe teszed (140-160 fokon kb. 30 perc).Amikor félig sült (kezd kérgesedni a teteje), leöntöd 1dl tej+10 kockacukor+1 vaníliáscukor felforralt keverékével
Ugyanezt a tésztát szórhatod diós cukkorral is, úgy is finom.

Sajtos,köményes pogácsa (Zsomica)

18dkg vaj
28dkg liszt
2 tojás sárgája
2 dkg élesztő (tejben futtatva
)31 dkg reszelt sajt
Ha kell, só (kóstold meg menet közben a tésztát, a sajttól függ, h kell-e só).

Fentieket összedolgozod (én a sajtnak kb. a felét teszem csak a tésztába), kinyújtod téglalap alakúra.Megkened vajjal, megszórod reszelt sajttal, majd hajtogaod.
Hajtogatás:Alulról föl a közepéigFelülről a maradékot erre rá.Balról jobbra, h 1/3-mad maradjon, majd jobbról balra a maradékot (ha még nem hajtogattál így, próbáld ki előtte egy papírlapon, nem olyan bonyolult, mint amilyennek olvasod)
Lenyomkodod, kinyújtod, kb. ujjnyi vastagságúra.Beirdalod a tetejét (ha szereted a kockás pogácsatetőt), szaggatod.Tojással megkened a tetejét (egész tojás) és megszórod v. köménymaggal, v. reszelt sajttal
.Középső rácson olyan 180-200 fokon megsütöd.
1 tepsinyi lesz belőle kereken.

Pizza (Zsomica)

1.5 - 2dl tej
1 kk cukor
2 dkg élesztő
40 dkg finomliszt
Só,
2 ek olaj
Fokhagyma,
oregano

Cukros tejben felfuttatod az élesztőt (kb. 8-10perc).A liszt közepébe csinálsz egy kis mélyedést, ebbe teszed a felfuttatott élesztőt, kicsit összekevered a liszttel (olyasminek kell látszania, mint a nokedlitészta - tehát ne az összes liszttel keverd össze) és kétszeresére keleszted (kb. 15-20 perc) .Hozzáadod a sót, olajat, az áttört fokhagymát és olyan zöldfűszereket, amiket szeretsz (én oreganót szoktam, de van, h majoranna és bazsalikom is kerül bele) és langyos vízzel együtt bedagasztod, h kissé ragacsos, de lágy tésztád legyen.
Ha kész a tészta, néhányszor csapd oda a deszkára (h ez miért jó, nem tudom, de jól is tud esni :-)), majd konyharuhával letakarva ezt is duplájára keleszted.Ha megkelt, nyújtsd ki és tedd a kikent sütőtepsibe
.Először kend meg kis olajjal (emiatt nem ázik el a tészta), aztán jöhet rá a paradicsomszósz (én paradicsomlébe szoktam zöldfűszereket, sót, borsot és fokhagymát tenni), majd a sajt, és csak eztán a feltétek.Én a sütőbe tevés előtt megszórom kis oreganóval.
Sütés: nekem van pizzafokozatom, de ha ez nincs, akkor középső rácson olyan 200-220 fokon kb. 15-20 perc alatt megvan.Ha vastagabban szeretitek a tésztát, akkor 1 tepsi v. 2 kerek sütőlapnyi, ha vékonyabban, akkor kicsit több.

Túrós muffin

Szárazanyagok:
25 dkg liszt,
15 dkg cukor,
1 cs. vaníliás cukor,
fél cs. sütőpor,
fél kk. szódabikarbóna,
ízlés szerint cukrozott kakaópor v „gyorskakaópor”,
apróra vágott étcsokikockák
Ezeket jól össze kell keverni és hozzáadni még a következőket, előzőleg ezeket is jól eldolgozva:
1 tojás,
2,8-3 dl joghurt,
0,8 dl olaj.
Természetesen az egészet homogén masszává kell eldolgozni, esetleg lehet még pici joghurtot hozzátenni, ha nem tűnik elég lazának a tészta.Egy evőkanálnyit kell a muffinsütő mélyedéseibe adagolni, majd erre jön a tetszés szerinti töltelék :
pl. kis tejföllel elkevert és cukrozott túró és/vagy pár db magozott meggy (ez úgy marad a legjobb állapotban sütés végére, ha fagyasztott áll.-ban tesszük a tésztába)
vagy bármilyen gyümidarab, ki mit szeret.

Aztán már csak rá kell halmozni annyi tésztát, hogy befedje a gyümölcsöket (ne nagyon emelkedjen ki a tészta a mélyedésből a ráhalmozás után, mert megnő a muffin és szétdurranhat), és 160 fokos légkeveréses sütőben 23-25 percig sütni.

Cukkinis tészta (netről)

Hozzávalók:
2 közepes cukkini (lehet tökből,patisszonból is)
2 dl tejszín
1 darab ömlesztett sajt
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
fehér bors, só
a sütéshez oliva olaj
1 csomag tészta

Elkészítés: A cukkinit megmosom, megpucolom, vékony, kb 5 cm hosszú csíkokra vágom. A hagymát apróra vágom, a fokhagymát összezúzom.Egy serpenyőbe olviaolajat felhevítek, beleteszem a hagymát, fokhagymát. Megdinsztelem, majd ráteszem a cukkinit. Sózom, borsozom. A cukkinit párolom, míg jó puha nem lesz.Ezután hozzáadom a sajtkrémet. Miután az teljesen felolvadt, felöntöm tejszínnel.Kifőtt tésztával tálalom.

Tepsis raffaello (Kicsivirág)

Hozzávalók

A tésztához: 6 tojás fehérje,
20 dkg cukor,
10 dkg liszt,
10 dkg kókuszreszelék.
A tojásfehérjét habbá verjük, a vége felé apránként beleszórjuk a cukrot. A lisztet a kókuszreszelékkel összekeverjük, óvatosan, hogy ne törjön, a habba forgatjuk. Kivajazott- lisztezett tepsibe simítjuk.
Előmelegített sütőben kb. 170 fokon, 20 percig sütjük.


Krém:
6 tojás sárgája,
1 vaníliás pudingpor,
4 dl tej,
25-30 dkg cukor,
25 dkg Ráma.

A tojássárgákat a pudingporral, 1 dl tejjel és a fele cukorral simára keverjük. A többi forrásban lévő tejhez öntjük, kevergetve sűrűre főzzük. A margarint a többi cukorral habosra keverjük. A kihűlt pudingot kanalanként a vajhoz keverjük. Rákenjük a krémet a kihűlt sütemény alapra, kókuszreszelékkel meghintjük, mogyoródarabkákkal díszítjük. Hűtőben dermesztjük.

Én a mogyoró helyett mandulaszeleteket szórtam a tetejére,elvégre a Raffaelloban is mandua van

Sajtos-krumplis muffin (Kicsivirág)

Hozzávalók:25 dkg liszt,
1 kávéskanál sütőpor,
1 tojás,
5 evőkanál krumplipüré (áttört krumpli),
10 dkg reszelt sajt (én úgy csináltam, hogy a fele Trappista, a fele Karaván sajt volt),
3 dl tej,
1 dl étolaj,
2 mokkáskanál só
.A tetejére: reszelt sajt és szezámmag.

A hozzávalókat összekeverjük, 12 muffinformába kanalazzuk, és 200 fokos sütőben kb. fél órát sütjük (vagy addig, amíg aranybarna nem lesz).

A formákba nem szabad papírt rakni,csak simán kivajazni.

Tejszínes csokitorta (Macska)

Tejszínes csokitorta

Tészta: oroszkrém tortánál lévő piskóta, annyi változtatással, hogy 3 evőkanál kakaópor megy a tésztába, a liszt mennyiségét csökkenteni kell, a kakaó és a liszt együttes súlya legyen 20 dkg!

Krém: nagyon egyszerű, de minimum 12 órával előbb kell nekiállni! Felmelegítünk 7 dl tejszínt (legjobb a Hulala, mert nem esik össze, de lehet sima tejszín is, vagy vegyesen). Belekeverünk 3 evőkanál cukrot, egy vaníliás cukrot és 3 kis tábla darabokra tört csokoládét (az éttől sötétebb lesz, a tejtől édesebb, én 2 étcsokit és 1 tejcsokit raktam bele, de lehet négy tábla is). Ha feloldódott benne, kihűtöd, majd megy a hűtőbe min. 12 órára. Ez azért kell, hogy fel lehessen verni. Amikor majd előveszed kemény krém lesz. Elkezded verni, amint puhul, mehet bele egy tasak ZselatinFix (kék, kicsi tasakban van, Oetkeres), ezzel keményre felvered (gyorsan kész).

A tortát háromba vágod, töltöd, kívülről is díszíted a krémmel. Fog jutni a krémből mindenhova, nagyon sok lesz belőle.

Tortalaphoz trükk:én a tortaforma aljába vágok sütőpapírt, az oldalát vajazom-lisztezem, de nem teljes magasságig. Ha megsült a torta, lisztezett deszkára pofára borítom a formából, kicsit a sodrófával átmegyek rajta, lehúzom a sütőpapírt és rácsra fordítom vissza, itt hagyom kihűlni. Így szép sima lesz a teteje a tortának.

Oroszkrémtorta (Macska)

Oroszkrém torta:

Piskóta: 6 tojás,
20 dkg cukor,
20 dkg liszt,
6 evőkanál víz
, 1 csomag sütőpor.
A fehérjét felverem habnak, beleöntöm a cukrot, tovább verem. Beleteszem a sárgáját, keverem, kis idő múlva a vizet apránként. Majd a lisztet összekeverem a sütőporral, és ezt is hozzákeverem a masszába. Vajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tortaformába teszem, majd 180 fokos, előmelegített sütőben 30-40 percig sütöm.

Nálam ez az alaprecept, bevált, mert nem esik össze. Elég magas, hogy 3 részre lehessen vágni.

Krém: 2 csomag vanília puding,
7 dl tej,
6 evőkanál cukor,
5 dl Hulala növényi tejszín,
2 dl sima, állati eredetű tejszín,
1 marék mediterrán aszalt gyümölcs mix,
1 marék mazsola,
rum.
A mixet és a mazsolát rumos (gyerekek esetén kihagyható, vagy jobban alszanak ) meleg vízbe áztatjuk. A pudingporokat a tejjel és a cukorral felfőzzük. Gyakran keverjük (én fém habverővel szoktam, mert így csomómentesre keverhető), amíg ki nem hűl. A tejszíneket összevegyítjük, felverjük. Kétharmadát a krémhez keverjük, majd a lecsöpögetett mixet és mazsolát a krémbe keverjük. A tortalapot háromba vágjuk, megtöltjük a krémmel, a külsejére is kenünk a krémből. A maradék felvert tejszínhabbal díszítjük.
A krémbe lehet tenni ZselatinFix-et is,akár 2-t is,akkor tuti tartja a formáját.

Tiramisu torta(Macska)

Tiramisu torta (illeskrisz)
Piskóta:
5 tojás, 7-7 dkg finom ill. rétes liszt, 15 dkg cukor, 1 cs. sütőpor, 1 cs. 3:1-ben capuccino italpor, 2 ek. keserű kakaópor, 5 ek. víz. Ezekből hagyományos módon piskótát sütünk, utána lapjában kettévágjuk.

Krém I. : 1 csomag vanília ízű pudingot elkészítünk, de csak 4 dl tejjel, kihűtjük.


Krém II: 1 doboz Oetker Tiramisu krémport kikeverünk 2.5 dl hideg tejjel.

A torta összeállítása: Az egyik tortalapot visszatesszük a kapcsos tortaformába, rákenjük a vaníliáspudingot, kirakjuk kávéba mártott babapiskótával, erre kerül az Oetker Tiramisu krém. Befedjük a másik tortalappal, kissé megnyomkodjuk. A tetejére felvertem egy 200 ml-es Hulala tejszínhabot, simára elkentem. Habrózsával és szeletekre vágott capuccinó izű csokival díszítettem.
Egy éjszakára hűtőbe tettem, másnapra jól megpuhult.
Én próbáltam már tiramisu ízű pudinggal is, Tesco-ban lehet venni, nem Oetker, hanem Haas. Az ízén csak javított. A tiramisu krémport is ki lehet ilyenkor hagyni, két csomag tiramisu puding és bele tejszínhab. Finom és jóval olcsóbb...

Csodabreki Túrófánkja

1/2 kg túró
4 tojás
csipet só
cukor (nincs megadva konkrétan, hogy mennyi, én érzéssel, kb egy maroknyit tettem bele)
1 csomag vaniliás cukor
1/2 kg liszt
Az áttört túrót, a 4 tojássárgájával, csipet sóval, cukorral, vaniliás cukorral kikeverjük, majd a fél kiló liszt, és a 4 habbá vert tojásfehérje. Közepesen kemény tésztává kell kutyulni (itt nem kell vigyázni a tojáshabra, nem baj, ha összetörik) és bő forró olajban gombócolva kisütni. Nagyon mókás, mert nem kell fordítgatni a fánkokat, mivel gömb alakúak, amikor megsül az egyik része, akkor átfordul magától. Én még beleforgattam porcukor, vaniliás cukor, és fahéj elegyébe, de nem muszáj.

Fánk alaptészta


Fánk alaprecept


2 dl víz
10 dkg vaj( NL szerint 10 dkg olaj???)
20 dkg liszt(NL csak 10-et ír)
6 tojás
csipet só,csipet cukor

Vizet a vajjal,sóval,cukorral felforraljuk,ha elolvadt bele a lisztet,elkeverjük gyorsan,és addig tartjuk a tűzön amíg sima nem lesz,és elválik az edény falától.
Kicsit hűlni hagyjuk,majd egyenként mixerrel bele a tojásokat(sokat kell keverni,hogy levegős legyen).


Ha olajban sütjük:forró olajba diónyi darabokat szaggatunk,kisütjük.

Sütőben:190 fokra előmelegített sütőben,vajazott,lisztezett tepsin,egymástól kb 2 cm-re habzsákból halmokat nyomunk(szerintem lehet kanállal is,nem bajk,ha nem szabályos..)Kevés vizzel meglocsoljuk,spricceljük.
Figyelni kell,mert hamar megsül...


Kakaókrém:
1 l tej
6 ek kakaó
6 ek liszt
cukor(ízlés szerint)

Én úgy csináltam,mint a pudingot,feltettem a tejet,egy kevéssel kikevertem a lisztet,kakaót,cukrot,és utána kevertem bele.Lassú tűzön,mert hamar csomósodik(én leszűrtem a végén)

2009. február 12., csütörtök

Túrós pogácsa (csibeanyu)


Hozzávalók /kb 1-1.5 kg-hoz

500 g liszt

500 g tehéntúró
500 g teavaj
2 db tojássárga
30 g élesztő
25 g só


Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 200 C-ra, majd letekerjük.

2. Az összetevőket alaposan összegyúrjuk (az élesztőt pici tejben nagyon pici cukorral megfuttatjuk), majd letakarjuk a tésztát, és 20 percig hűtőben pihentetjük.

3. Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, az egyik felét nagyon vékonyan, alaposan kenjük le tojással, majd hajtsuk rá a tészta másik felét.

4. A tésztát forgassuk el 90 fokkal, majd ismételjük meg a 3. pontban foglaltakat.

5. Végül nyújtsuk ujjnyi vastagra a tésztát, és kis - maximum 4 cm átmérőjű - pogácsaszaggatóval szúrjuk ki, tojással kenjük meg.

6. 10 perc pihentetés után sütőbe tesszük. Az előmelegített 200 C-os sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük a pogácsákat. Addig süssük őket, amíg mindegyiknek szép világosbarna színe nem lesz.


Kuglóf (Kicsivirág)


TÍZPERCES KUGLÓF


4db tojás

25dkg cukor

1dl étolaj

1dl tej

1/2cs sütőpor

1cs vaníliás cukor

1 citrom héja reszelve

2 ek.kakaó

20 dkg liszt.


A sütőt előmelegítjük.(180 fokra)A lisztben elkeverjük a sütöport.A tojásokat szétválasztjuk,a fehérjét habbá verjük.A sárgáját kikeverjük a cukorral,hozzáadjuk a tejet,olajatés csomómentesre elkeverjük benne a lisztet,mejd beleforgatjuk a tojáshabot.1/3-ba a kakaót (én még egykis fahéjat is tettem hozzá,mert imádom) ,2/3-ba a citromhéjat és a van.cukrot keverjük.(én ezeket az egészbe kevertem bele,még a tojásárgákhoz)Elösször a sárga majd a barna tésztát ötjük a formába.Takarék lángon kb:40percig sütjük