2009. augusztus 24., hétfő

Sacher torta (Turós Emil alapján)
14dkg vaj
14dkg cukor
14dkg csokoládé
6 tojás
14dkg liszt
1/2dl rum
+1 kis üveg baracklekvár

csoki fondanhoz:
50ml víz
110g porcukor
150g csoki
60g vaj
5ml citromlé (eredetileg ecet, de azt én csak ablakmosáshoz használok)

14dkg vajat 10dkg cukorral habosra keversz, egyenként hozzáadod a 6 tojássárgáját, mindegyik után ismételten jól kikevered. Hozzáadod a 14 dkg csokoládét langyosan és 3cl rumot. A tojások fehérjéből 4dkg cukorral vert kemény habot 14dkg liszttel együtt a kikevert csokoládémasszához kevered. Kikent tortaformába öntöd.
Lassú tűznél kb. 45-50 percig sütöd. Én alsó-felső sütéssel 180fokon kb. 45 percig sütöttem.
Ha kisült, félbevágod, megkened forró baracklekvárral. Majd visszateszed a tetejét, és azt is megkened, plusz az oldalát is. Beteszed a hűtőbe, elméletileg 1 órára, én max. 20 percre tettem.
Csoki fondan:
a vizet, cukrot és citromlevet kikevered, lassú tűznél felforralod. Ha felforrt, zárd el a gázt és tördeld bele a csokit, szépen fel fog olvadni. Végül keverd hozzá a vajat.
Ha kicsit kihűlt, vedd ki a tortát a hűtőből és vond be vele. A bevont tortát viszont érdemes a hűtőben tárolni kicsit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése